Dental İmplant Hakkında bilgiler

İmplant nedir?

Günümüzde çok fazla duymaya başladığımız bu tedavi diş eksikliklerini gidermek için doğal dişi taklit ederek yapılan bir tedavi yöntemidir. İmplant yapılan diş bölgesi, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar.

Kısaca dental  implantları tarif edecek olursak, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.

İmplantların çeşitleri var mıdır?

Evet. İmplantlar yaygınlaştıkça birçok marka birçok farklı sistem implant üretmeye başlamış bulunmakta.

Her Hasta İmplant Yaptırabilir mi?

Bunun için öncelikle Diş hekimi muayenesi şarttır. Çünkü implant uygulaması multifaktöriyel bir olaydır ve birçok değişkene bağlıdır. Çene kemiğinin kalınlığı, yüksekliği, bireyin sistemik bir hastalığı örneğin şeker hastalığı gibi bir hastalığının olup olmadığı, sigara tüketimi gibi birçok değişkene göre karar verilmektedir. Ayrıca henüz çene gelişimini tamamlamamış genç bireylerde implant uygulaması oldukça dikkatli ve iyi bir analiz gerektirir. Çoğu zaman büyüme ve gelişmesinin tamamlanması beklenir.

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?

İmplant ile ilgili en çok merak edilen kısım operasyonun ve sonrasının ağrılı olup olmadığıdır. Bölgeye göre uygun anestezi yapıldığında ağrı olmayacaktır. Çoğu zaman hastalar bir diş çekiminden daha kolay ve ağrısız olduğunu beyan etmektedir.

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezler takılabilir mi?

Bu konuda birkaç farklı yaklaşım vardır. Standart protokolde implant yapılıp daha implant vidasının osteoentegrasyonu beklenir ( 3-6 ay) . Sonrasında implant üzerine protez takılıp hastanın kullanımına sunulur. Ancak güncel yaklaşımda dişin çekildiği anda implant vidası yerleştirilip aynı seansta protez dişler de takılabilmektedir. Bu yaklaşım hasta için konforu çok daha üst seviyelere çıkarmaktadır. Seans sayısını ve operasyonel işlemleri olabildiğince azaltmaktadır. Bu konuda net ve detaylı bir bilgi için hekimin klinik ve radyogrofik muayenesi şarttır.

Kanser riski var mı?

İmplantlar hakkında en güncel konulardan biri de budur. Ülkemizde birçok marka implant bir çok klinikte uygulanmaktadır. Kanser riski merdiven altı üretim implantlarda merdiven altı uygulamalarda oluşabilecek bir risktir. Menşei belli olmayan hangi maddeden üretildiği belli olmayan implantlar için geçerli bir durumdur. Gerekli analizleri yapılmış gerekli onayları almış hiçbir implant markasında bu tarz bir risk yoktur. Tıbbi literatürde implantların kansere neden olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır. 

Paylaş:

Diş Hekimi Erhan Bozkurt

Diş Hekimi Erhan BOZKURT 1990 yılında Elazığ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 2009 yılında Elazığ Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2010 yılında başladığı İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini 2015 yılında tamamladı. 2016 yılında Dentapark Fahri Kayahan Şubesinde çalışmaya başladı. 2018 yılında Özel CADDEDİŞ Ağız ve Diş Sağlığı Polikiliniğinde çalışmaya başladı. 2019 yılında DentaELAZIĞ Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin kurucusu ve mesül müdürü olarak çalışma hayatına devam ediyor.

Şimdi Ara
Yol Tarifi